keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

KIRJAN SYNTY 2: Joulu saapuu jokaiselle...perjantai 4. joulukuuta 2009

Syksy 2008 alkoi kääntyä viimeiselle kahdestoistaosalleen, kun jostakin vastaani tuli PS-kustannus. Olin lehteillyt mainitun kustantamon kirjoja jo vuosia sitten, kun tein ensimmäistä versiota "Niukkuuden pedagogiikkaa". Meillä oli opehuoneen kirjahyllyssä useita kustantamon niteitä koirankorville selattuina. Silloin olin leikitellyt ajatuksella, että lähetänkin käsikirjoitukseni PS-kustantamoon. Asia oli kuitenkin unohtunut.

Nyt se palautui mieleeni ja päähän aiemmin syksyllä osuneesta kirjebumerangista jotakuinkin toipuneena ryhdyin uudelleen ajattelemaan hylättynä nurkassa surkeasti nyyhkyttävää käsikirjoitustani. Mitä se maksaa, jos lähettäisin kyhäelmäni myös tuonne kustantamoon. Vääntelin ja kääntelin asiaa melkein viisi sekuntia mielessäni ja painin itseni kanssa. Itsetuntoni kanssa? Kuinka monta iskua kaudessa ihminen kestää?

Ja eikun lähettämään.

Kohtuullisen pian ennen joulua tulikin kustantamon pomolta vastaus: "Tämä ei oikein sovi linjaamme..." Kuinkas muuten! "Mutta se kiinnostaa silti..."

Joulu tuli etuajassa. Kässärini herätti kiinnostusta. Se on kirjoittajalle sykähdyttävä signaali. Vaikka olinkin ensisijaisesti kirjoittanut "Niukkuuden pedagogiikkaa" vain itselleni, olin kuitenkin salasssa kaivannut pään silitystä ja ehkä siankorvaa järsittäväkseni. Joku muukin näkee tekstissäni joitakin salattuja mahdollisuuksia!

Sitten ei kustantamosta kuulunutkaan enää mitään. Aikoihin. Vuosi vaihtui ja vaihtui muotikin.

Mediassa alettiin taas puhua kustantamojen ahdingosta, tietokirjallisuuden alasajosta, lakkautuksista ja lomautuksista ja sisälläni aika ajoin asuva realisti alkoi aavistella, mihin tämä kaikki johtaisi minun käsikirjoitukseni kohdalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti