lauantai 26. maaliskuuta 2016

Sivistyksen rippeet, vol. 2



keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Tässä lisää pilalle menneitä otoksia alkuperäisestä käsikirjoituksesta. Nämä selittävät tekstit on irrotettu alkuperäisestä asiayhteydestään luvuista kaksi, kolme ja neljä.

_______
Sivistyksen rippeet

Pitkätossu, Peppi
Astrid Lindgrenin luoma satuhahmo
Pitkätossu on ärsyttävä, mistään piittaamaton, hapsottavatukkainen ja huonostikäyttäytyvä kakara, joka ei osaa pukeutua ja jonka vanhemmat eivät juuri näyttäydy kotona. Tarkemmin ajatellen, Lindgrenhän ennusti varsin tarkasti 2000-luvun kokokuvan.

Schwarzenegger, Arnold (1947-)
Itävaltalainen näyttelijä, kehonrakentaja ja Kalifornian kuvernööri
Schwarzeneggerin ura alkoi nimiosalla elokuvassa Herkules New Yorkissa ja siitä se on edennyt tasaisesti kohti länsirannikkoa. Havaijilla seurataan etenemistä huolestuneina. "Minä tulen olemaan selkänoja!" ("I'l be back") lupasi Kuvernaattori leikatessaan koululaitoksen budjettia.


Welles, Orson (1915-1985)
Amerikkalainen näyttelijä ja elokuvaohjaaja
Kansalainen Welles kuuluu ilman muuta siihen syvätarkkaan sarjaan vaikuttajia, joiden painoarvo kasvoi yhdessä vyötärön kanssa.

Casablanca
Michael Curtizin elokuva vuodelta 1942
Tämä klassikkoelokuva kertoo tarinan miehestä, joka ei halua asettua kenenkään puolelle, eikä osaa vielä lopussakaan kunnolla päättää, mitä oikeastaan haluaa. Tyypillisen perimiehen muotokuva siis. Vichy-pulloilla uhkaillaan ja muutenkin kuunnellaan säädytöntä rytmimusiikkia. Tarinan mukaan lopun lentokonekohtauksessa mekaanikkoja näyttelevät kääpiöt, jotta pienikokoinen Bogart näyttäisi edullisemmalta kuvissa. "We always have Helsinki", kuuluu elokuvan unohtumaton loppurepliikki.

Kivi, Aleksis (1834-1872)
Suomalainen kansalliskirjailija
Lapsuudessa Alexiksen lempileikki oli 'Kivi, paperi ja sakset'. Hänen suosikkiorkesterinsa oli Rolling Stones. Alexiksella oli riippakivenään työläistaustansa, joka hiersi häntä kuin myllynkivi kaulassa, mutta hän ei jättänyt yhtään kiveä kääntämättä löytääkseen itselleen tukijoita. Suuri kivi vierähtikin hänen hartioiltaan, kun hän meni läpi harmaan kiven ja sai ensimmäisen tekstinsä julkaistuksi. Vaikka Kivi onkin aika järkäle suomalaisessa kirjallisuudessa, heittäköön se meistä ensimmäisen kiven, joka ei olisi tuntenut vetävänsä kivirekeä perässään joutuessaan koulussa pakkolukemaan 'Seitsemän ilvestä' -romaanin.


Myllylä, Mika (1969-)
Suomalainen hiihtäjä ja karpaasi
Haapajärveläinen sänkileuka, joka teki testamentin Suomen kansalle jo vuonna 2001, muuta rahoja ei ole vieläkään näkynyt. Myllylä teki myös suolla tarpomisesta sekä “harmaasta alueesta” hyveen.

Greco, El (1541-1614)
Kreetalaissyntyinen taidemaalari
Kaikki tuntevat tietysti El Grecon erityisesti komposition epäsymmetrisyydestä ja venytetyistä figuureista. El Grecon kuuluisin työ ‘Kreivi Orgazin hautajaiset’ löytyy gobeliinina joka toisen suomalaisen kesämökin seinältä.

Disney, Walt (1901-1966)
Amerikkalainen animaatiotuottaja ja sarjakuvamoguli
Disneyn suurin fantasia on huhu ruumiin säilyttämisestä syväjäädytettynä myöhempää henkiinherättämistä odottamassa. Yllätys tulee olemaan varmasti molemminpuolinen.

Cervantes Saavedra, Miguel de (1547-1616)
Espanjalainen romaani- ja näytelmäkirjailija
Cervantes kirjoitti vasta syrjäytyneenä, lähes kuusikymppisenä ukkona ‘Don Quijoten’ ensimmäisen osan. Sen jälkeen tuulimyllyjen arvostus romahti.

Rowling, J.K. (1965-)
Englantilainen kirjailija ja kotiäiti
Rowling on ihminen, joka sai kahvilakäynnit kannattamaan.

Stabat Mater
Jacopone de Todin kuuluisa keskiaikainen kirkkohymni alkaa sanoilla ‘Stabat mater dolorosa’ (‘Seisoi äiti murheellinen’). Aiheesta on tehty lukuisia sävellyksiä mm. Palestri­nan, Rossinin ja Verdin toimesta. Lause muuttuu lihaksi monissa kodeissa aina kevättodistusten jakamisen jälkeen.

Etsit muijaa seuraavaa
Gimmel-yhtyeen hitti vuodelta 2002
Tämä levy möi platinaa vajaassa kahdessa viikossa ilmestymisensä jälkeen. Nykyään se pärjää edelleen mukavasti 'Noloimmat levyostokseni ikinä' -kategoriassa. Kieli poskella on odotettu bändin comeback'iä.

Cicero, Marcus (106-43 eKr.)
Roomalainen valtiomies, poliitikko ja puhuja
Cicero tutustutti roomalaiset kreikkalaiseen filosofiaan. Siitä häntä varmaan kiiteltiin kaksin käsin.

Hei, rillumarei!
Armand Lohikosken korkeakulttuurikriittinen elokuva vuodelta 1954
Elokuvan shokkielementteihin lukeutuu Severi Suhosen poskiparta, joka avasi aivan uuden luvun suomalaiselle mieskulttuurille ja sai lukuisia seuraajia. Hei, rillumarei! oli välitön yleisön suosikki, mutta se sai yllättäen kriitikoilta murskavastaanoton. Nykyään se lukeutuu kriitikkoäänestyksissä suomalaisen elokuvan kärkikymmenikköön, mutta yleisö on hylkinyt sitä elokuvateattereissa.

Haluatko miljonääriksi?
Kansainvälinen visailu
Tiedon kultainen vasikka, joka formaatin muodossa kotiutui myös suomalaiseen navettaan. Tietokone arpoo ensimmäisellä kierroksella kysymyksen: ”Kuka ei ole Aku Ankan veljenpoika? A) Tupu B) Hupu C) Pupu D) Lupu?” Viimeisellä kierroksella kone arpoo kysymyksen: ”Kuka tuli toiseksi vuoden 1912 Tukholman olympialaisten keihään­heiton molempien käsien yhteistuloksessa? A) Väinö Siikaniemi B) Julius Saaristo? C) Urho Peltonen D) Eric Lemming?”

Danny (1942-)
Suomalainen iskelmälaulaja ja musiikkineuvos
Iso-Deen Käärme-shown (Snake, rattle and roll!) muistavat tietysti kaikki, mutta jokainen pitkänlinjan hardcorefani arvostaa senkin yläpuolelle vuoden 1966 'Timantinkova Danny Show' -kiertueen, jossa sankari itse sai komppaajakseen mm. Antti Einiön.

Martikainen, Jarkko (1970-)
Suomalainen muusikko, laulaja ja sanoittaja
Boheemisti erakoituva Martikainen on yuppi-kulttuurin läpitunkema mies DDR:stä, joka tunnetaan kuitenkin myös bändimenneisyydestään Keinuva Lahna-yhtyeen riveissä. Severi Suhosen vaikutus Martikaisen poskiparran aistikkaaseen leikkaukseen on ilmeinen.

Nevanlinna, Tuomas (1960-)
Suomalainen filosofi, kolumnisti ja kirjailija
Nevanlinnan laajan kirjallisen tuotannon ehdottomasti tunnetuin kulmakivi on osallisuus 'Elimäen kootut tarkoitukset' -teoksen Suomen oloihin sovittaneeseen työryhmään. Tämän lisäksi Nevanlinna pitää jalkojaan tukevasti ilmassa ja on kunnostautunut Rakentaja-lehden kolumnistina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti