torstai 31. maaliskuuta 2016

Niukkis: The Kymysyskeskiviikko 13. tammikuuta 2010

Mikä on  nykyajan suurin ongelma?

Kysymys sinänsä on absurdi ja irrationaalinen ja kaikkea muutakin epäilyttävää ja mahdotonta. Mutta yhtä mahdollista on siihen myös vastata. Tällaistahan tämä nykyinen elämänmeno on. Teen mitä minua huvittaa.

Minulla on mielipide, mutta en kuitenkaan väitä sen olevan sen oleellisempi tai oikeampi kuin kenenkään muunkaan mielipide. Niin korskea en sentään ole. Mutta kääntäen: minulla on oikeus tähän omaan mielipiteeseeni.

Elämysshoppailu, kivanhaku ja lintuparvimainen luovuus ovat nousseet elämänarvoiksi ja ohjenuoriksi. Elämän räätälöinti ja yksilöllisyyden ihannointi on mennyt siihen pisteeseen, että käsitys yhteisöllisyydestä on hämärtynyt ja liudennut monessa tapauksessa jo lähes täysin. Yksilöllisyydessä ja vastavirtaan soutamisessa ei sinänsä ole mitään vikaa an sich, mutta kun siitä tulee elämän pohja kaiken muun todellisuuden teflonmaisella kieltämisellä ja hylkimisellä, ollaan hukantiellä.

Me uskomme vielä nyt yhtenäiseen kulttuuriin ja perinteeseen Suomessa, mutta ei mene pitkiä aikoja eteenpäin, kun tilanne ei aidosti ole niin. Ihmisillä on oma yksilöllinen historiansa, identiteettinsä, käsityksensä ja toimintatapansa, joilla ei olekaan enää kuin marginaalisesti yhteneviä piirteitä naapurien kanssa. Suomalaiset, Suomi ja suomalaisuus tulevat pirstoutumaan lähitulevaisuudessa. Siihen tarvitaan vain yksi miesmuisti.

Ajatusleikin tasolla voisi pohtia, mihin se sitten johtaa, kun yhteinen pohja puuttuu meiltä oikeasti...

Edes peruskoulu ankkurina ja majakkana ei voi estää tätä muutoin vallalla olevaa kehityskulkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti