keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Sivistyksen rippeet, vol. 1maanantai 28. joulukuuta 2009

Kirjoitin alkuperäisen käsikirjoitukseni loppuun Hakemiston, johon olin aakkosjärjestyksessä koonnut suurimman osan kirjassani mainituista henkilöistä sekä joitakin muita mielestäni selittämisen arvoisia asioita. Kustannustoimittaja ehdotti listan sijoittamista kirjan lukuihin asianomaisiin kohtiin, koska epäili, että kukaan ei enää jaksa niitä lopuksi/lopusta lukea. Asiassa oli epäilemättä oma pointtinsa?

Mietin asiaa ja päädyin ratkaisuun, jossa sijoitin nämä selittävät tekstini jokaisen sellaisen luvun loppuun, jossa ao. asia oli mainittu. Nimesin listani Sivistyksen rippeet -otsikon alle. Näin joissakin luvuissa alaviitelistaa oli sivutolkulla ja joissakin tuskin lainkaan. Kustannustoimittaja ehdottikin lopulta listan karsimista ja upottamista tekstin joukkoon asiayhteyteensä. Tuossa vaiheessa (elo-syyskuussa 2009) olin jo itse niin tympääntynyt tekstiini ja kirjaani käytyäni sitä koko kesän läpi, että en jaksanut enää ajatella tuota asiaa ja hyväksyin editoinnit niitä lukematta.

Kustantajan kannalta toimenpide oli varmasti järkevä, tekstimassaan tuli ryhtiä ja lukemista katkaisevia lisäyksiä oli vähemmän. Tårta på tårta -efektikin pieneni. Sensuurista sinänsä ei tässä kohtaa luultavasti ollut kyse? (Sitä sen sijaan mahdollisesti harjoitettiin poistamalla yksi Lumikkia ja Pinokkiota käsitellyt aloitusvitsi...)

Joten. Tässä poistettuja kohtauksia ensimmäisestä luvusta:

_______
Sivistyksen rippeet

Selänne, Teemu (1970-)
Suomalainen jääkiekkoilija
Selänne on vakiintunutta sanontaa noudattaen saavuttanut jääkiekossa lähes kaiken. Outoa on tätä taustaa vasten, että kiinnostavinta hänessä on hänen lukuisat autonsa ja mahtiveneensä.

Lindberg, Magnus (1958-)
Suomalainen säveltäjä
Nuori, vihainen mies marginaalista, jolla on sukupolvensa ongelma: hän ei ole enää nuori eikä marginaalissa, vaan Lindberg kuuluu establishmentiin. Piti odottaa aina kevääseen 2003 saakka, ennen kuin saatiin The Financial Timesin sivuilta lukea kriitikko Andrew Clarken huudahdus: ”Mahdoton on tullut mahdolliseksi: Lindberg on säveltänyt melodi­an.”

Kaurismäki, Aki (1957-)
Suomalainen elokuvaohjaaja ja tuottaja, auteur
Aki ja Turo -veljesparin kouluja käymättömämpi osapuoli. Itseoppinut käsityöläinen, joka teki rumuudesta, tapahtumattomuudesta, tylsyydestä ja luonnottoman niukasta replikoin­nista salonkikelpoisen. Jokainen tällaisen teon tehnyt on ansainnut kunnon löylytyksen saparolleen. Tai uran akateemikkona.

Lindfors, Stefan (1962-)
Suomalainen muotoilija
Maarianhaminalainen suomenkieltä röyhkeästi murtava nikotinisti. Linforsin uran huipputöihin lasketaan yleisesti Ylen uutisstudion ulkoasu vuodelta 1993 sekä Helsingin Juhlaviikkojen t-paita vuodelta 1997. Ei ihmistä ilman ansioita kutsuta Kansas City Art Instituteen professoriksi.

Torvalds, Linus (1969-)
Suomalainen tietotekniikka-asiantuntija ja Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjä
Jos Torvalds olisi syntynyt suomenkieliseen perheeseen, olisi hänen etunimensä Eppu. Lapsena Torvaldsilla oli isot etuhampaat ja suuri nenä, millä ominaisuuksilla luultavasti kaappaa eturivin paikan, kun koulukiusattavia rekrytoidaan. Lisäksi hän oli matemaattisesti lahjakas, mikä sinetöi asian.

Litmanen, Jari (1971-)
Suomalainen jalkapalloilija
Uran nousua odotettiin huimien Ajax Amsterdamin vuosien jälkeen. Ikävä kyllä Litmases­ta tulikin sekä Barcelonassa että Liverpoolissa maailman parhaiten palkattu penkkiurheili­ja, jonka kohtaloksi tuli siirtyä Ajax Amsterdamiin. Sittemmin ei enää sinnekään.

Leppälä Jarppi (1979-)
Suomalainen showmies, Duudsonien jäsen
Leppälän cv:ssä komeilee kärjessä painiminen karhun kanssa ja ihmistikkatauluna toimiminen. Karhun kanssa painiminen osoittautui sittemmin pelkäksi jutuksi.

Salonen, Esa-Pekka (1958-)
Suomalainen kornisti, kapellimestari ja säveltäjä
Salonen kuuluu monen muun ikätoverinsa kanssa samaan sisäpiiriin nuoria kapinallisia. Hän totesi jo varhain, että sinfoniaorkesteri on kuollut instituutio ja kaikki ennen 1900-lukua sävelletty musiikki on mielenkiinnotonta. Salonen tunnetaan erittäin sytyttävänä sinfoniaorkesterin kapellimestarina sekä mm. dynaamisista Beethoven-tulkinnoistaan.

Häkkinen, Mika (1968-)
Suomalainen Formula-1 kuljettaja ja maailmanmestari
Tämä eläkeläisautonkuljettaja on elävä todiste siitä, että koulumenestys ei ennusta elämässä pärjäämistä. Elävä todiste myös siitä, mitä seuraa, jos pelaa englannin tunneilla takapulpetissa risti-nollaa.

Oksanen, Sofi (1977-)
Suomalainen kirjailija
Tämä romanttisen goottitytön arkkityyppi kirjoitti enteellisesti nimetyn 'Puhdistus'-kirjan ja puhdisti sillä pöydän voittamalla mm. Finlandia- ja Runeberg-palkinnon. Isoihin otsikoihin Oksanen kuitenkin nousi kiistassa, kouriko kansanedustaja hänen takapuoltaan vai ei.

Harlin Renny (1959-)
Suomalainen elokuvaohjaaja ja -tuottaja
Harlin seurasi etunimikaimansa Mauritz Stillerin jalanjälkiä aina Hollywoodiin, missä toimi Campbell soup'in mannekiinina uransa alkuvaiheessa. Syystä tai toisesta Harlinin uraa ei olla Suomessa kuitenkaan arvostettu sen ansaitsemalla tavalla, vaikka hän on saanut lukuisia The Golden Rasberry Awards -kunniamainintoja.

Valo, Ville (1976-)
Suomalainen laulaja-lauluntekijä, HIM-yhtyeen keulakuva
Valon isä oli unelma-ammatissa. Vai kuinka monella heebolla faijan duunimesta on pornoputiikissa? Majakan valo on kantanut kauas, miljoonien levymyyntiin. Ville Valo sekoitetaan usein Wille Valoon. Vai Ville Waloon? Wille Waloon?

Mustonen, Olli (1967-)
Suomalainen pianisti, säveltäjä ja kapellimestari
Mies, joka teki pianonsoitosta kontaktilajin. Hesarin musiikkiarvostelijan piti tehdä itsemurha, ennen kuin Mustonen suostui konsertoimaan pääkaupungissa. “Henkilökohtaiseen perusvakaumukseeni - niin mahtipontiselta kuin se ehkä kuulostaa­kin - kuuluu se keskiaikaiseen kirkonrakentajatyyppiin liittyvä ajatus, että haluan työlläni ylistää maailmaa ja luontoa sekä osoittaa jotain kiitollisuutta siitä, että saan olla olemassa tällaisessa ihmeellisessä maailmassa.”

Smeds, Kristian (1970-)
Teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija
Smeds tunnetaan erityisesti innovatiivisesta venäläisvalmisteisten pesukoneiden kierrättämisestä. Eräänlaista kierrätystä edustaa myös Smedsin kekseliäästi nimeämä Smeds Ensemble -teatteriryhmä ja sen vieminen Belgian flaamilaiseen kansallisteatteriin esittämään näytelmää suomalaisuudesta.

Jansson, Tove (1914-2001)
Kirjailija, taidemaalari ja sarjakuvataiteilija
Ruotsinkieliseen taiteilijaperheeseen syntynyt Jansson oli itse lapseton lapsellinen ihminen. Jansson on osoittanut kiistatta, että aikansa voi käyttää myös hyödyllisesti ulkohuussissa istuessa. Janssonin kesämökki Kailon saarella on nykyään japanilaisten käytössä.

Learning by doing
Alunperin termi on tarkoittanut opiskelumetodia koulussa, mutta se on nyttemmin luontevasti siirtynyt peruskoulusukupolven myötä teoriasta käytäntöön. Esim. useisiin palveluammatteihin kuten kauppaan.

Höpsismi
Alk. flipism, Carl Barksin ‘Flip Decision’-tarinassa (Walt Disney Comics & Stories Nr. 149, 1953) Aku Ankka ratkoo vastaantulevia tilanteita kolikkoa heittämällä
Höpsismillä on paljon annettavaa tällekin ajalle. Itse asiassa höpsismiä käytetään nykyäänkin useilla päätöksentekotasoilla. Miten muuten olisi selitettävissä se, että näköjään älykkäät ihmiset ovat juuri päinvastaista mieltä asioista. Onneksi he kokoontuvat kukin omissa puolueissaan.

Freinet, Celestin (1896-1966)
Ranskalainen pedagogi
Freinet esitti osuvat, oikeaoppiset ja radikaalit näkemyksensä juuri oikeaan aikaan ja pystyi aidolla tavalla vavisuttamaan ajan luutuneita näkemyksiä. Kas, mutta nythän eletäänkin jo pitkällä 2000-luvulla. Onneksi Freinet näki tämänkin etukäteen ja vapautti opettajat luomaan omaa pedagogiikkaansa kunkin ajan vaateiden mukaan. Vähänx ihquu! Kunhan myös opettajat muistaisivat tämän perusopin.

Hardy, Oliver (1892-1957)
Amerikkalainen elokuvakoomikko, ‘Ohukais ja Paksukais’ -duon toinen osapuoli
Usein turhaan vähätellään Hardyn merkitystä parivaljakon elokuvien luomisessa, sillä varsin erikoinen olisi Laurel & Hardy ilman Hardya? Nykyään olisi jossakin määrin poliittisesti epäkorrektia kutsua julkisesti henkilöä paksukaiseksi. Hardyn tapauksessa ainoastaan pahansuo­pa ihminen saattaa pitää häntä hieman pyylevänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti