keskiviikko 4. toukokuuta 2016

95 teesiä ovessa (Die 95 Thesen)



lauantai 14. toukokuuta 2011

4
Nokkimisjärjestys

Perheessä, harrastuksissa, koulussa ja muissa paikoissa, joissa on vuorovaikutussuhde lasten ja aikuisten välillä, pitää olla selkeät pelisäännöt ja roolit. Roolit tulee tässä käsittää siinä merkityksessä, että tällaisessa tilanteessa on aikuinen ja lapsi.

Aikuisella on auktoriteettiasema. Tämä auktoriteettius ei perustu ikään tai keinotekoiseen nokkimisjärjestykseen, vaan se on suoraan yhteydessä aikuisen oletettuun elämänkokemukseen ja vastuulliseen kasvattajuuteen. Kaikki muu johtaa enemmän tai vähemmän anarkiaan ja vaikka anarkia on teoriassa kaunis ja oikea ajatus, on se myös omanlainen karhunpalvelus paitsi kehittyvälle lapselle niin koko yhteiskunnalle.

On vahvoja lapsia ja on heikkoja lapsia. On selviytyjiä ja on syrjäytyjiä. Teini-iässä syrjäytyneen henkilön hinnaksi yhteiskunnalle tulee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan 700 000 -1 000 000 euroa, mikäli hän elää elämänsä yhteiskunnan tukien varassa.

Kun lapselle antaa näennäisesti vallan tehdä itsenäisiä valintoja, lopputulosta ei voi ennustaa varmasti. Hänestä voi tulla vahva osaaja ja oman tiensä idealistinen kulkija. Ja hänestä voi...

Aika lailla varmaa on kuitenkin, että kun pikku kotityrannille antaa vallan käyttää aikuisen rahamassia, kun hänen antaa vedättää ja viedä vanhempiaan mielensä mukaan jo pienenä, on lopputulos väistämättä vääristynyt, ja sitä satoa korjataan pitkään.

NOKKIMISJÄRJESTYS ON MENNYT LIIAN MONESSA TAPAUKSESSA PÄÄLAELLEEN.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti