perjantai 20. toukokuuta 2016

Päivä kilpa-ajoissatiistai 22. marraskuuta 2011

On levollista tietää, että joka hetki jossain päin maapalloa ovat suuret aivot hereillä ja käyttövalmiina historiallisia tekoja varten. Johtuen aivojen, ihmisluonteiden ja kulttuurien eroavaisuuksista absoluuttinen päämäärä poikkeaa kuitenkin tahoillaan. Siis se, mihin tämä kaikki loputon aivokapasiteetti tähtää.

Voidaan löytää joitakin suuria linjoja ja joka tapauksessa eräänlaisia aivojen ketjuja (connections), mutta loppujen lopuksi on kaikki toiminta inhimillistä ja yksilöllistä. Vaikka nämä suurenmoiset ihmisaivot valjastettaisiin peräti maksua vastaan tähtäämään yhteen päämäärään, on kaikki silti henkilökohtaista tulosta isännästä riippumatta. Kulttuurien ja ohjastajien henkilökohtaiset pikkumaisuudet ja mieltymykset ruoskivat kehitystä satoihin suuntiin, vapaitten yksityisaivojen tuotekehittely tuhansille ja taas tuhansille tahoille.

Mikä olisi olennaista, tärkeää ja ehdottoman välttämätöntä? Mikäpä olisi kaikkein tarpeellisinta? Kirjailija joka työkammiossaan sorvaa kiteisen totuuden? Upseeri joka laatii lyömättömimmän strategian? Filosofi joka lopulta ratkaisee elämän ongelman? Matemaatikko joka kehittää pettämättömän ohjussuuntimajärjestelmän? Tutkija joka sekoittaa uuden rokotteen? Liikemies joka löytää markkinaraon vielä yhdelle kodinelektronikkalaitteelle?

Mikä aivoista on nerokkain?

Onko tärkeää tietää, että eteläisellä pallonpuoliskolla maan kiertoliike tekee viemäriin valuvasta vedestä vasenkierteisen? Että elimistön pettäessä saa melkein minkä varaosan tahansa? Että hirmuliskojen ilmavaivat vaikuttivat maapallon ilmakehän lämpenemiseen? Että vuonna 2010 Suomessa käsiteltiin 5837 turvapaikkahakemusta, joista 1784 oli myönteistä ja 3428 kielteistä? Tai että tortyyri tarkoittaa kidutusta? Tällaistenkin asioitten parissa ovat jotkin aivot askarrelleet.

Tyytymättömyys on edistyksen edellytys. Tyytymättömyys vallitseviin olosuhteisiin, saavutettuihin tuloksiin, olevaiseen elämänlaatuun. Turha jossitella, että jos nämä kaikki suuret aivot olisivat suunnanneet mielenkiintonsa... Oma napa lähinnä aina ja 'Vain jumalat tanssivat' (Intia). Ihminen on niin järjettömän raadollinen.

P.S. Tieto lisää toki myös tuskaa. Tanskaksi ehkäisyväline on svangerskabsforebyggendemiddel...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti