maanantai 6. kesäkuuta 2016

Ja sitten huonot uutiset VItorstai 1. maaliskuuta 2012

Alkuviikolla Ylen Satakunnan uutiset kertoi, että Porin Ässät oli tehnyt tiukan linjaratkaisun: mikäli junnupelaaja jää toistuvasti kiinni energiajuoman käyttämisestä, ei hänellä ole vähään aikaan asiaa kaukaloon.

Uutinen oli tiemmä otettu varsin asiallisesti vastaan joukkueen ja sen taustavoimien parissa. Siitä huolimatta eräs valtakunnallinen rokkikanava tai ainakin sen iltapäivätoimittaja otti tiistaina kiellon hassuttelunsa kohteeksi. Hän asettui päätöksen yläpuolelle ja piti aiheellisena jeesustella jeesustelua ja omalla kasvatuksen ja terveyden asiantuntemuksellaan ja pätevyydellään hiukan halveksivaan sävyyn kommentoida päätöstä. Sillä on valtaa, jonka mikrofoni on auki. Hän saa signaalinsa läpi, olipa se millainen hyvänsä.

Sanomalehti Hesarin haastattelussa Ässien nuorten valmennuspomo Jouni Myllymaa taustoitti päätöstä seuraavasti:
"Mihin lapsi tarvitsee kofeiinia? Juomissa on kofeiinia ja sokeria, eikä muuta. Kun juo tällaista, seuraa nopea sokerihumala ja adhd-tyylinen kohtaus, ja sitten vain entistä suurempi väsymys." (HS 28.2.2012)

Nuorten jääkiekkomaajoukkueiden vastuulääkäri Markku Tuominen kompasi:
 "Energiajuomat eivät liity urheiluun. Niissä on sokeria, kofeiinia ja tauriinia, eivätkä ne ole urheilijan tarvitsemia perusterveellisiä juomia. Tauriini yhdistettynä kovaan fyysiseen rasitukseen lisää sydämen rytmihäiriön riskiä." (HS 28.2.2012)

Huumori, ironia ja satiiri ovat vaikeita tyylilajeja. Hyvästä ideasta huolimatta ne voidaan ymmärtää väärin. Tai vielä pahempaa: oikein? Kuunnellessa mainittua toimittajaa hiipi korvien väliin epäilys, että hän oli tosiaan sitä mieltä, että Porin Ässien päätös oli väärä. Että hän, nuorehkona (?) aikuisena miehenä edusti sellaista liberaalia ja nuoria ymmärtävää linjaa, että tässä nyt kerta kaikkiaan hötkyillään liikaa ja ollaan tehty väärästä asiasta numero. Että tiukkapipoiset niuhot vain haluaa tehdä kiusaa ja kieltää kaiken coolin.

Kun tällainen viesti tulee nuorisokanavalta toimittajan suusta, on se omanlainen kannanotto ja halu vaikuttaa mielipideilmastoon.

Meidänkin koulussamme, kuten kai muissakin kouluissa (?), energiajuomat kiellettiin joitakin vuosia sitten. Kauppiaat vain eivät tähän rintamaan ryhdy. Heillä lienee omia syitään? Tai syynsä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti