lauantai 23. huhtikuuta 2016

Kaksi napaatorstai 23. joulukuuta 2010

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt visioivat kammioissaan työurien pidentämistä ja ihmisten tiukempaa sitouttamista firman tarpeisiin. Tavoitettavuus työnantajan tarpeisiin "24 hours a day, 7 days a week" ei enää ole riittävä kaikille. Suomen hyvinvointi ja kilpailukyky vaatii pitemmälle menevää työmaaorientaatiota.

Tässä kontekstissa tietenkin ihminen itse hukkuu. Henkilö, jonka työ- ja vapaa-ajanraja on lopullisesti liudentunut, ei voi voida pidemmän päälle hyvin. Psyykkinen loppuunpalaminen tai sitäkin edelle ehättävä fyysinen romahdus ovat tämän tien päässä itsestäänselvästi. Minkäänlainen arvoladattu perustelu, moraalinen perustelu tahi edes palkkapussiperustelu ei mitätöi tässä ihmisarvoisen elämän menettämisen faktaa. Arbeit macht frei! - on ennenkin luvattu.

Kokonaan toinen juttu onkin sitten se, että tämä skenaario ei tule ikinä kotomaassamme toteutumaan. Suomalaiset nuoret on nyt sekä kasvatettu että koulutettu omatoimisiksi, itsetuntoisiksi, Mitähän-mulle-tänään-juolahtaisi-päähän -persooniksi. He läpäisevät erityisemmin hikoilematta ja ponnistelematta suomalaisen kevytperuskoulun ja tupsahtavat putkesta ulos täysvaltaisen oikeuksin vaikkakin alaikäisinä.

Kun tämä löperö brikettikoulu on läpäisty, onkin aika downshiftata. Hommataan pätkä rahaa ja eletään omaa extreme-elämää vailla huolta huomisesta. Huolehtiminen on passé.

Kun tällaisella työmoraalilla varustettu hiihtopumminuoriso kohtaa hardcoretyönantajan, mitähän tapahtuu?

Se on ihan kohta käsillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti