maanantai 4. huhtikuuta 2016

Sivistyksen rippeet, vol. 4



tiistai 19. tammikuuta 2010

Yhä vain arkiston aarteita; näistähän saisi kohta kokoon kokonaan oman kirjan? Eli tässä siis taas Niukkuuden pedagogiikka -kirjan käsikirjoituksesta tehtyjä poistoja, joilla minun oli alunperin tarkoitus kasvattaa tahi ainakin vahvistaa lukijan yleissivistystä. Maailma on tehty hyvistä aikeista...

Tällä kertaa olen pöyhinyt tunkiota lukujen yhdeksän, kymmenen, yksitoista ja kaksitoista yhä höyryävistä kasoista.

_______
Sivistyksen rippeet

Topelius, Zacharias (1818-1898)
Suomalainen kirjailija, toimittaja ja Helsingin yliopiston rehtori
Topeliuksen romaanit sijoittuvat ikisuosittuun 'Isänmaa, uskonto ja sääty-yhteiskunta' -genreen. Lajin tyylipuhtain edustaja on kiellettyä rakkautta herkästi kuvaava 'Kesäpäivä, kangas alla'. Suuruudenhulluna hetkenään hän hahmotteli myös 'Maamme kirjaa'. Urakka helpottui melkoisesti Topeliuksen huomattua, ettei Suomi vielä syntynytkään hänen elinaikanaan.

Orwell, George (1903-1950)
Englantilainen lehtimies, kriitikko ja kirjailija, oik. Eric Blair
Orwell kärsi hankalasta lukkihäriiötsä kirjoittaessaan vuonna 1948 pääteostaan ‘Vuonna 1984'.

Skylla ja Kharybdis
Kreikkalaisen mytologian merihirviöitä
Tarinan mukaan Skylla ja Kharybdis järjestivät kerran rumuuskilpailun. Odysseus voitti.

Parkour
Ranskassa kehitetty suoraviivainen liikuntamuoto
Parkour sopii lajina erityisesti seinähulluille, joiden mielestä elämä on flow, jossa on seinät levällään ja katto korkealla. Parkourin motto on 'Kaupunki on iso kahva'.


Unohdettujen kirjojen hautausmaa
Carlos Ruiz Zafónin kirjoissa esiintyvä mystinen pyhäkkö
Meitä suomalaisia ehkä kiinnostaa tieto, että Unohdettujen kirjojen hautausmaalla on kokonainen Suomi-osasto, minne on kätketty mm. Kekkos-historiikit, kaikki edelliset opetussuunnitelmat sekä 'Joukko-oppia peruskoulun ala-astetta varten' -teos.

Platon (n. 427-347 eKr.)
Kreikkalainen filosofi
Platonin sekavilla opeilla on ollut ratkaiseva merkitys niin sanotun länsimaisen filosofian kehitykselle. Keskeisellä sijalla on hyvyyden idea, joka onkin mukavan harmiton ja riitelemätön aihe. Platon perusti kunnon pedagogin tapaan oman koulun, joka toimi 900 vuotta. Rehtori ehti kuitenkin tänä aikana vaihtua.

Herakleitos (6.-5. vuosisadalla)
Kreikkalainen filosofi
Herakleitoksen käsityksen mukaan maailman alituinen muutos ei johda kaaokseen, koska se ei tapahdu mielivaltaisesti, vaan sitä ohjaa laki (logos). Siihen asti kaikki hyvin, mutta kun Herakleitos alkoi puhua kaiken olevaisen perussubstanssina olevasta tulesta, alkoivat aikalaiset hieroskella vaivautuneesti käsiään.

Kierkegaard, Sören (1813-1855)
Tanskalainen filosofi ja teologi
Kierkegaardin upea näkemys ihmisen ahdistuksesta teki hänestä yhden eksistentialismin perustajista. Nyt pitäisi vain tietää, mitä eksistentialismi on. Kierkegaardia kiinnosti syntisen ihmisen ja Jumalan välinen ylittämätön kuilu. Tiedossa ei ole kumman puolelle Kierkegaard asettui.

Nietzsche, Friedrich (1844-1900)
Saksalainen filosofi ja runoilija
Nietzsche arvosteli kristinuskon "orjamoraalia" ja asetti sen tilalle opin yli-ihmisestä, jossa oli kyse ihmiselle annetusta ja toteuttamistaan odottavasta tehtävästä, ihmisen itsensä ylittämisestä. Sitähän tässä orjallisesti odotellaan.


Das Ding an sich
Ihmistodellisuuden kausaalinen ilmiöiden aiheuttaja on Immanuel Kantin nimeämä Olio-sinänsä, ja se on lopullisesti suljettu kaiken tiedon ulkopuolelle. Näin Saksassa, meillä Suomessa paikan nimi on Konnunsuo.


Cygnaeus, Uno (1810-1888)
Suomalainen pappi ja kansakoulun isä
Cygnaeusta pidetään yleisesti suomalaisen kansakoulun isänä, mutta täyttä varmuutta ei ole, oliko kyse avioliiton ulkopuolisen suhteen seurauksesta. Varmaa sen sijaan on, että Cygnaeus antoi aiheen yhteen tunnetuimmista elokuvasävelmistä: 'Uno on numero yksi'.


Mustelin, Nils (1931-2004)
Suomalainen fysiikan professori ja tähtitieteilijä
Mustelin on 'Kontrapunktin' ja sporalogian suuria nimiä, joka etsi väsymättä raitiotieverkostoja maailmankaikkeudesta. Yksi Skepsis-järjestön perustajia, joka yhä netistä löytyvillä omilla kotisivuillaan osoittaa, että elämää on sittenkin kuoleman jälkeen.


Pulkkinen, Lea (1939-)
Suomalainen psykologian professori
Pulkkisen kielenkäyttö aiheutti harvinaislaatuisen varoituksen: ‘Ei suositella lapsille ohjelman sisältämän kielenkäytön takia.’

Turunen, Merja-Maaria
Suomalainen lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri
Turunen toimii mm. Mieli maasta -depressioprojektin johtajana ja tässä työssään hän on tarjonnut masentuneille nuorille samaistumismalleiksi keräsalaattia, punajuurta, retiisiä sekä hillosipulia.

Warhol, Andy (1928-1987)
Amerikkalainen pop-taiteilija ja kuuluisuus, alk. Andrew Warhola
Mies, joka opetti monistamisen taidon. Lanseerasi myös tunnetun lauseen television siunauksellisuudesta tarjoamalla jokaiselle viidentoista minuutin julkisuuden. Warholkaan ei kyennyt ennustamaan sitä, että tämän jälkeen näillä kuuluisuuksilla alkaa viidentoista minuutin lööppijulkisuus. Ja siinä se sitten olikin; elämä.

BB-Niko
Entinen Lidlin kassavastaava, 'Big Brother' -tosi-tv-ohjelman kilpailija
BB-Niko muistetaan ohjelmasta ennen kaikkea siitä syystä, että hänet heitettiin siitä ulos väkivaltaisen käytöksen vuoksi. "Nyt voin näyttää keskisormea kaikille niille ihmisille, jotka ovat sanoneet, että tuosta vitun pikkuhomosta ei tule koskaan mitään. Olen niiden yläpuolella."

Paloheimo, Matti (1947-)
Suomalainen teologian kandidaatti, Valtion elokuvatarkastamon johtaja
Paloheimolla on elämänsä tilaisuus soveltaa kymmentä käskyä elokuvatarkastamon leivissä. Sisäpiireissä hänet tunnetaankin nimellä ‘Paloheimo. Nyt.’

Harakkamäki, Sanna
Suomalainen mediakasvatuksen suunnittelija
"Nuoret eivät oikein pidä, että heitä tullaan valistamaan sormi pystyssä", kuuluu Harakkamäen slogan ja hän kehottaakin kaikkia opettajia pitämään keskisormensa kurissa oppitunneilla ja välituntivalvonnoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti