lauantai 2. huhtikuuta 2016

Sivistyksen rippeet, vol. 3



torstai 14. tammikuuta 2010

Seuraava sikermä bittiavaruuteen eksyneitä määritelmiä. Näytteet on koottu alkuperäisistä luvuista viisi, kuusi, seitsemän ja kahdeksan.


_______
Sivistyksen rippeet
Genet, Jean (1910-1986)
Ranskalainen näytelmä- ja romaanikirjailija
Genet suuntautui määrätietoisesti alamaailman kuvaajaksi ryhtymällä jo nuorena rikolli­seksi.

Der Mensch denkt, Gott lenkt
Vanha hyvä sanonta, jolla voidaan mukavasti sysätä syyllisyys tehdyistä tyhmyyksistä jonkun toisen, tässä tapauksessa Jumalan, kontolle.

MacGyver (1985-1992)
Amerikkalainen tv-sarja
MacGyver-hahmo tuli tunnetuksi kyvystään ratkoa kiperiä pulmia vähillä tarveaineilla ja luonnontieteiden osaamisellaan. Eräässä klassisessa jaksossa hän valmisti käyttökelpoisen opetussuunnitelman vain tuluskukkarosta ja kourallisesta hikeä. Suomessa tämä tv-hahmo tunnetaan myös nimellä Spede.


Aristoteles (n. 384-322 eKr.)
Kreikkalainen filosofi, Platonin kriittinen oppilas
Platon oli aikansa tietämyksen systematisoija, joka esitti logiikan erillisenä, järjestelmäl­lisenä tieteenhaarana. Kuuluisa on Aristoteleen nollatutkimus, ns. “looginen” “päättely”: “Kaikki ihmiset ovat kuolevaisia. Sokrates on ihminen: siispä hän on kuolevainen”. (Sic!)

Sokrates (n. 470-399 eKr.)
Kreikkalainen filosofi
501 tuomaria tuomitsi Sokrateen jumalattomuuden takia kuolemaan itsemurhan tekemällä. Tämä varmaan kutkutti ajatuksen tasolla filosofin mieltä, joskin ajatuksen ja toteutuksen välillä on yleensä vissi ero. Sokrates kuitenkin totesi tyylilleen uskollisena lakonisesti: “Nyt olen terve.” Siispä terve, Sokrates! Sokrates ei jättänyt jälkeensä kirjoituksia, mutta keksi kuitenkin sanan filosofia. Äly ei kuitenkaan riittänyt idean patentoimiseen ja niinpä sukulaiset jäivät ilman sievoisia rojalteja.

Spinoza, Baruch (1632-1677)
Alankomaalainen filosofi ja linssien hioja
Spinoza kielsi aistikokemusten tietoarvon. Näin ollen hänen linssejään ei juuri kannattanut ostaa.

Austen, Jane (1775-1817)
Englantilainen kirjailija
Austenin tunnettuihin teoksiin kuuluu mm. ‘Järki ja tunteet' (1811). Austen kirjoitti ovelasti samalla formaatilla myös teoksen nimellä ‘Ylpeys ja ennakkoluulo’. Hän osasi tehdä tylsyydestä taidetta.


Bombaaja
Laittomien graffitien harrastaja
Bombaaja pitää usein värikkäästä yöelämästä. Siksi hän pimeän tullen pakkaa spray-pullonsa reppuun ja vetää hupparin hupun kasvoilleen.


Bosch, Hieronymus (1450-1516)
Hollantilainen taidemaalari
Tiettävästi Bosch joutui kuuntelemaan anoppinsa nalkutusta ja maalasi suoraan siitä.

Dorian Grayn muotokuva
Oscar Wilden romaani vuodelta 1890
Varhainen pyrkimys todistaa todeksi väite 'Kauneus on katoavaista, mutta rumuus sen kuin lisääntyy'. Aikansa moraalinen allegoria muuttuikin itseään toteuttavaksi ennustukseksi.

Santa Fe Institute
Mm. fysiikan nobelisti Murray Gell-Mannin vuonna 1984 perustama huippututkijoiden instituutti
Instituutin tarkoituksena on selvittää kompleksisuuden eli mutkistumisen tieteen avulla, mistä syntyy järjestys. Kyseenalaista on, voiko tulosta siellä ikinä tulla, koska heitä viisaammat ihmiset ovat pohdiskelleet samaa kysymystä koko Suomen peruskoulun olemassaolon ajan.


Paasikivi, Juho Kusti (1870-1956)
Suomalainen presidentti, alk. Hellsten
Muuttui valtioiden murentuessa Paasikivesta kivipaadeksi. Siitä johtunee, että viime aikoina ceeveissä ei ole enää ensimmäisellä sijalla meriittiä ‘Olen Paasikiven-Kekkosen linjalla’?

Grann, Juhan af (1948-)
Suomalainen tv-ohjaaja ja tuottaja
Ohjaaja Jumalan armosta ja Andromedan tältä puolen. Grann tunnetaan isosta egostaan ja hyvästä supliikista. Tämä on hämännyt useimmat sokeiksi Grannin mittavalle itseironialle. Pikamatkailun pioneereja Suomessa.

Mustonen, Anu
Suomalainen mediaväkivallasta väitellyt psykologian tohtori, Jyväskylän yliopiston viestintäpäällikkö
Mustosen elämäntehtävä on laatia peliohjelmiin suomenkieliset käyttöohjeet. Se että ne vielä olisivat selkeät ja toimivat, on sentään ylimitoitettua optimismia.

Kubrick, Stanley (1928-1999)
Amerikkalainen elokuvaohjaaja
Bronxilaislähtöinen oman alansa perfektionisti, joka perfektionistien tapaan teki täydelli­syyden tavoittelusta itselleen vankilan. Tähän liittyen Kubrick loi myös lentävän lauseen "All work and no play makes Stanley a dull boy." Viimeisen elokuvansa jälkeen Kubrick sulki silmänsä apposen auki.

Hays Code (1930-1966)
The Motion Picture Production Code, MPPDA:n päällikönä toimi Will Hays (1879-1954)
Yhdysvaltalaisten Hollywood-tuottajien yritys pudistaa elokuvateollisuus skandaaleista ja loasta. Oppikirjaesimerkki itsesensuurista, jolla ala itse sitoi omat kätensä määrittelemällä mitä saa tehdä ja mitä ei (do’s and don’ts). Skaala ylsi murhista tansseihin. Tuolloin valmistuivat kaikki elämää suuremmat elokuvat.

Aula, Maria Kaisa (1962-)
Suomalainen lapsiasiavaltuutettu
Tähän työhön ja lasten tapaan ajatella Aula sai koulutuksensa toimimalla kansanedustajana sekä erityisesti kaitsiessaan pääministeriä tämän erityisavustajana. "Enemmän leikkiä, vähemmän suorittamista" -slogan muotoutui juuri näinä vuosina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti