perjantai 8. huhtikuuta 2016

Sivistyksen rippeet, vol. 6lauantai 6. helmikuuta 2010

Alunperin tarjoamani käsikirjoitus sisälsi kaksikymmentäyksi lukua. Muokkausvaiheessa kaksi siis poistui kokonaan ja muissakin tapahtui muutoksia; toisissa isojakin. Viimeisessä luvussa ajattelin poistaa hieman salaperäisyyden verhoa opetuksen mystisestä ytimestä. Luku tiputettiin pois. Ehkä oli viisasta jättää hiukan verhojakin tämän ammatin eteen?

Tässä kuitenkin viimeinen luku kokonaisuudessaan:
Summa Summarum
Jos luulet, että Oidipuksella oli ongelmia,
niin muista, että Aatami oli Eevan äiti.


21. Luku “Loppuklausuuli”

Yleisesti ottaen olen tullut siihen tulokseen, että ei kannata lyödä rumpua vain yhden ylivoimaisen opetusmetodin puolesta. Jollei ole erittäin nuori ja erittäin naiivi. Oppilaat oppivat opettajasta ja hänen metodeistaan huolimatta.

Tämä on helpottava tieto yksittäiselle opettajalle mutta tietenkin hieman nolostuttava koko ammattikuntaa ajatellen.Patria o Muerte! Venceremos!

_______
Sivistyksen rippeet

Patria o Muerte! Venceremos!
Kansallis-romanttinen tervehdys Kuuban sisäpiirin kesken. "Isänmaa tai kuolema! Tulemme voittamaan!" Voisiko sitä nasevammin sanoa? Ei osannut Majuri Ernesto Che Guevarakaan ja hän oli sentään lääkäri jo kahdenkymmenenviiden vuoden ikäisenä. Kolmekymmentäyhdeksän vuotiaana hän oli kuollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti