keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Sivistyksen rippeet, vol. 5sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Olisikohan pitänyt sittenkin ryhtyä kirjoittamaan sanakirjaa? 'Kaikki mitä nykyihmisen sivistyksen nimissä pitää tietää'?

Niin tahi näin, tässä seuraava annos lautaselle. Tähteet on kaavittu alkuperäisistä luvuista kolmetoista viiva seitsemäntoista.

_______
Sivistyksen rippeet

Vähämäki, Jussi (1956-)
Erikoistutkija
Vähämäen työnä näyttäisi olevan työn pohdiskelu.

Aalto-Setälä, Terhi
Suomalainen lasten- ja nuorisopsykiatri
Aalto-Setälä on kirjoittanut mukaansa tempaavan pakinan otsikolla “Depressive disorders among young adults”. Harmi kyllä nimeen Aalto-Setälä on ollut hieman vaikea suhtautua vakavasti sitten vuoden 1995, jolloin ‘Hyvät, pahat ja rumat’ -hassutteluohjelma sai uuden juontajan. Mutta onhan se toisaalta niin, ettei nimi naista pahenna, jos ei mies nimeä.

Lapinlahden Linnut (1983-)
Oluenjanossa perustettu, alkujaan katusoitto-orkesteri
Lapinlahden Linnut mielletään yleensä humalahakuiseksi, renttumaiseksi ja sekalaiseksi äijäkööriksi ja sitähän se on.

Forss, Marko
Suomalainen ylikonstaapeli ja IRC-Gallerian lähipoliisi
Fobban ja kumppanien ylläpitämä nettipäivystys osoittaa mainiosti, että myös poliisi osaa nykyajan verkostoitumisen taidon.  Ollaan etäännytty siis mahdollisimman kauas niistä ajoista, kun kysyttiin: "Miksi poliisi pitää pamppua vasemmassa kädessä?" "Koska asiakas on aina oikeassa."

King, Martin Luther Jr. (1929-1968)
Amerikkalainen pappi, mustien kansalaisoikeusliikkeen johtohahmoja, Nobelin rauhanpal­kinto 1964
Kingin dilemma on siinä, että hänen kuuluisimmasta puheestaan: ”I have a dream...” elokuulta 1963 muistetaan tasan nuo sanat. Vain ne.

Zelig
Woody Allenin elokuva  vuodelta 1983 ihmiskameleontti Leonard Zeligistä
Zeligin kyky mukautua ympäristöönsä eli tapetoitua on sittemmin otettu käyttöön lähes kaikkialla: musiikissa, teatterissa, televisiossa, isoissa puolueissa...

Huovinen, Eero (1944-)
Suomalainen teologian tohtori ja Helsingin hiippakunnan piispa
Vaihtaessaan työmaataan Helsingin yliopistosta Helsingin hiippakunnan piispaksi Huovi­nen totesi vaihtavansa ‘pään puheen’ ‘sydämen puheeksi’. Biologinen ero on melkoinen.

Lindqvist, Martti (1945-2004)
Suomalainen teologian tohtori ja kirjailija
Priorisoinnin ammattilainen, joka on tehnyt asiasta mm. seuraavan huomion: “Priorisoin­nin pohjana olevan realismi lähtee siitä, että elämä on rajallista.”

Camus, Albert (1913-1960)
Ranskalainen kirjailija ja filosofi
Eksistentialismista happoa imenyt sivullinen, jonka tuotannossa kiteytyi oivallus olemassa­olon mielettömyydestä ja ihmisen velvollisuudesta nousta kapinaan tarkoituksettomuutta vastaan. Näillä eväillä ihmisestä tulee joko kirjailija tai sitten reggae-muusikko.

Stiiknafuulia
Teuvo Pakkalan 'Mahtisana'-novellissa (1895) esiintyvä mitääntarkoittamaton mahtisana
Novellissa juoksukilpailujen kolminkertainen voittaja Teliinin Ville ei tyydy sanaan voittaja, vaan hän sanoo olevansa stiiknafuulia. Sitä vastaan on muiden paha väittää mitään, koska kukaan ei ole koskaan kuullut koko sanaa eikä tiedä, mitä se merkitsee. Ja eiköhän vain kohta ala kaikki muutkin käyttää sanaa.

Mato, Mauno
Röllin jaksoon nro 15 tekemän laulun nimihahmo
Laulussa Mauno Matoa houkutellaan lentämään korkeuksiin, mutta siellä Maunon päätä alkaa huimata. Maunon palattua  maan pinnalle laulussa todetaankin: "Mauno töitä tekee takapihalla/ Puutarhaa hoitaa, sen kaunistaa/ Mauno Mato ruohonjuuritasolla".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti